Slaget om Sørlandet – Seieren er vår!!! – Kristiansand

Fra vårens oppgjør i Aquarama, 9.4.2022, hvor gjestene vant 22-31.

I fjorårets Rema 1000-liga var avstanden mellom «de to gode naboene», nyopprykkede KRS Topphåndball og det godt etablerte topplaget ØIF Arendal, stor, og ØIF Arendal tok lett med seg poengene i begge oppgjørene. Denne sesongen har imidlertid avstanden mellom de to lagene utjevnet seg noe, før dette oppgjøret ligger ØIF Arendal på fjerdeplass med ni poeng, mens KRS innehar sjuendeplassen med ett poeng mindre. Interessen rundt kveldens kamp har vært stor, for første gang i KRS Topphåndball sin historie, var Aquarama utsolgt, cirka 1690 billetter var ute.

Fyring i begge leire

I dagene før det prestisjefulle lokaloppgjøret, har det blitt fyrt godt i begge leire. NRK Sørlandet publiserte tirsdag en sak med representanter fra begge lag, hvor vår egen Håkon Pettersen sender av gårde en bredside: «– Vi har veldig mykje respekt for dei utanfor banen, men på banen er det null respekt. Vi hatar Arendal«, uttaler han i følge NRK (Fyrer laus før lokaloppgjer: – Vi hatar Arendal – NRK Sørlandet – Lokale nyheter, TV og radio).

Dagens kampsponsor.

Dette lar selvfølgelig ikke ØIF Arendal, representert med Svermen, stå uimotsagt, og svarer med et blogginnlegg: BLOGG: – Når tapte ØIF Arendal for KRS Topphåndball sist? – ØIF Arendal (oifarendal.no). Svermen var sikre på at de skulle vinne kveldens kamp, både på parkett og på tribune: «– Ta på deg ØIF-effektene og trim stemmebåndene. For vi skal vinne både på banen og på tribunen, sier Jørn Holmestrand.» (JENSEN: – Slike rammer gleder vi oss veldig til – ØIF Arendal (oifarendal.no).)

ØIF Arendal-spilleren Jørg William Fiala Gjermundnes sparte heller ikke på kruttet, da han uttalte seg til Fædrelandsvennen tidligere i dag (+): «– Jeg har drømt om denne kampen i tre netter. Dette er sesongens gøyeste kamp å spille for min del. Det er en blanding av et hatoppgjør og et lokalderby, og det skal bety noe. Vi er storebror, og det skal vi være lenge.» Tobben har imidlertid troa, og uttalte følgende til FVN: «– Vi har sjans til å slå dem. Men vi må være realistiske. Vi må ha en maks dag, mens flere av deres spillere ikke må prestere på deres beste, sier Evjen.» (– Vi er storebror, og det skal vi være lenge – fvn.no).

Tett og spennende førsteomgang

Det var fullt trøkk fra første sekund, kampens første mål kom etter 35 sekunder, da Victor Skillhammar førte KRS i ledelsen. ØIF Arendal utliknet i det etterfølgende angrepet, så vi var raskt like langt. Lagene fulgte hverandre de første minuttene av omgangen, etter ni minutter, på stillingen 5-6, fikk imidlertid gjestene en tominutter, og vertene benyttet anledningen til å utlikne.

Dessverre klarte ikke KRS å utnytte overtallsperioden, to personlige feil førte til to enkle ØIF-skåringer. Heldigvis klarte Mikkel Sandholm Mortensen å redusere til 7-8. Etter tolv minutter var det KRS som pådro seg en tominutter med Øyvind Frigstad. Våre gutter klarte seg bra gjennom perioden, stillingen var 9-10, men i det KRS skulle ha vært fullt lag, klarte de å pådra seg en ny tominutter, denne gangen ved Pauli Mittun. KRS klarte seg heldigvis, nok en gang, bra gjennom en tominutter, med fullt lag på banen, var stillingen 10-11.

KRS gjorde det ikke akkurat lett for seg selv, etter 20 minutter pådro de seg nok en tominutter, denne gangen med Eric Nikolay Jensen, men klarte seg også gjennom denne perioden, uten å la gjestene stikke i fra. Etter 22 minutter var stillingen 12-13. Etter 22:45 utlikner Victor Skillhammar til 13-13, samtidig med at ØIF Arendal pådro seg en ny tominutter. Etter 24 minutter var det KRS som endelig var i føringen igjen, 14-13, etter skåring av Helgi Hildarson Hoydal.

I omgangens siste fem minutter fulgte lagene hverandre tett, ofte med KRS ett mål foran gjestene, og det var vertene som kunne gå til pause med ledelse 17-16, etter at ØIF brant en sjumeter i omgangens siste sekund.

Fantastisk omgang av Mark Van den Beucken

Mye av æren for at KRS kunne gå til pause på stillingen 17-16, må Mark få. I Anders Lynge Hansen sitt skadefravær, sto Mark virkelig fram, og leverte en strålende omgang! I følge NHF sin statistikk, er han registrert med en redningsprosent på 38 prosent.

Nervepirrende andreomgang

KRS startet andreomgangen bra, med tøft forsvarsspill og effektivt angrepsspill. Etter tre minutter pådro ØIF seg en tominutter i angrepet som førte til at KRS gikk opp i en tomålsledelse 19-17. ØIF reduserte til 19-18, men gikk på nok en tominutter i det påfølgende KRS-angrepet. Kunne nå KRS klare å utnytte overtallet de nå fikk? Til en viss grad gjorde de det, KRS-gutta tok føringen på kampen, en føring de tviholdt på resten av omgangen.

Uansett hva som var årsaken, KRS leverte forrykende spill i omgangens første minutter og ledet 22-20 etter de første elleve. Suverent forsvarsspill, strålende keeperspill og til tider strålende angrepsspill, sørget fro at det var vertene som var i ledelsen.

Etter 14:35, på stillingen 23-22, pådro ØIF seg nok en tominutter, men KRS klarte ikke å benytte overtallet til å dra i fra. Etter cirka 17 minutter er det i stedet ØIF Arendal som utlikner til 24-24, og vi sto foran noen spennende avslutningsminutter.

Lagene fortsatte med å følge hverandre tett. Etter 22 minutter var stillingen 27-27, og KRS klarte å pådra seg nok en tominutter. Kunne våre gutter klare seg gjennom undertallet uten å slitte gjestene fra seg? Gutta klarte seg bra gjennom tominutteren, men etter drøye 24 minutter tok ØIF ledelsen for første gang på lenge, 28-29. Heldigvis sørget Øyvind Frigstad for balanse i regnskapet, da han satte inn 29-29 i det påfølgende angrepet.

Det ble noen svært nervepirrende sluttminutter, med tre minutter igjen, var stillinga 30-30, med to minutter igjen 31-31. Med førti sekunder igjen av kampen, sørget Øyvind Frigstad for ledelse 32-31. Kunne våre gutter dra dette i land? Og hvem andre, Mark Van den Beucken varte opp med matchvinnerredningen i kampens siste sekunder, og vi vinner 32-31 i Aquarama i en fantastisk håndballkamp! En strålende forestilling som dagens publikum sent kommer til å glemme, enten man er fra aust eller vest.

Relativt god stemning i garderoben etter kamp.

Les mer om kampen

For flere detaljer fra kampen, sjekk ut vår partner Fædrelandsvennens dekning av kampen, Følg lokalderbyet mellom KRS og ØIF Arendal direkte – fvn.no, og NHF sin livedekning, Live kamp, Kristiansand Topphåndball – ØIF Arendal Elite | handball.no. Her er ØIF Arendal sin oppsummering av kampen: SISTE: Tapte Slaget om Sørlandet – ØIF Arendal (oifarendal.no), KAMPENS BESTE: – Kristiansand vinner fullt fortjent – ØIF Arendal (oifarendal.no) og Liten tvil om hvem som var best på børsen – ØIF Arendal (oifarendal.no).